1/04/2012

kirjavuosi 2011


Jahas, taas on aika kirjakatsauksen vuoteen 2011. Osan näistä olenkin maininnut jo vanhan blogin puolella, mutta tässä vielä kaikki koottuna yhteen postaukseen. Olen ottanut muutaman vuoden aikana tavakseni kirjoittaa ylös kaikki kirjat mitä on tullut luettua ja aika paljonhan sitä oikeastaan tulee luettua vaikka tuntuu että aikaa ei mukamas oikein ole.

Ja hei tsek myös ekan kuvan oikeassa yläreunassa oleva antiikkinen haitarikamera vuodelta 1902, mies hankki sen joku hetki sitten ja koristaa nyt meidän kirjahyllyä. Aika makee!

Ja sitten niihin kirjoihin!

Anja Snellman, Parvekejumalat
Vuoden 2011 ensimmäinen lukupaketti oli siskon joululahjaksi saama Parvekejumalat, jonka sain lainaksi heti joulun jälkeen. Kirja kertoo länsimaisesta elämänmenosta haaveilevan somalitytön ja islamiin kääntyneen suomalaisnaisen tarinaa. Tarinat ovat erillisiä mutta lopulta kaikki vaikuttaa kaikkeen ja tarinat risteytyvät toisiinsa. Aika masentava ja surullinen, silti koukuttava.

Jo Nesbø, Lepakkomies
Norjalainen poliisi Harry Holy lähtee Australiaan selvittämään norjalaistytön murhaa. Tosi mielenkiintoinen ja jännittävä juoni. Ennalta-arvaamaton, mistä tykkään.

Juulia Jyränki & Harri Kalha, Tapaus Neitsythuorakirkko
"Tapauskertomus" Ulla Karttusen kohutusta Neitsythuorakirkko- teoksesta, jonka näyttelyn avajaisvieras vasikoi poliisille ja teos suljettiin yleisöltä. Karttunen tuomittiin sittemmin lapsipornon hallussapidosta. Kirja on selkeästi Ulla Karttusen "puolella" vaikka melko neutraalisti asiasta kertookin.

Karin Fossum, Mustat sekunnit
Kirja kertoo 9- vuotiaan Idan katoamisesta ja ihmisten tuntemasta syyllisyydestä. Poliisi Konrad Sejer tutkii tapausta. Eipä tästä muuta viitsi sanoa ettei hyvän kirjan juoni paljastu, mutta suosittelen!

Tracy Chevalier, Neito ja yksisarvinen
Kiinnostuin kirjasta, koska sen tarina kietoutui niihin kuuluisiin seinävaatteisiin, jotka on esillä Pariisin keskiaikaisessa museossa ja ovat todella vaikuttavat ja upeat. Toisin kuin tämä kirja. Olen paljon lukenut hömppää ja pidänkin sellaisesta historiallisesta hömpästä mutta tämä juu ei. En suosittele, käytännössä siis hukkasin tätä lukiessa kaksi iltaa elämästäni joita en ikinä saa takaisin:D Mut pojot kansikuvasta, se on kyllä hieno!

Annika Sjögren, Ei liikahda lehtikään
Tämä oli todella tiivistunnelmainen dekkari, jossa selviteltiin kadonneen 12- vuotiaan koulukiusaajan katoamista. Kirjan takakannessa todetaan että "Tiheätunnelmainen jännitysromaani viiltää kirurgintarkasti auki koulumaailman.."

Eppu Nuotio, Maksu
Pii Marin selvittää jälleen kerran salaisuuksia, tällä kertaa omaan veljeensä liittyviä. Tykkään näistä Eppu Nuotion Pii Marin-kirjoista joten suosittelen ja jos näitä lukee, kannattaa aloittaa sarjan alkupäästä.

Qiu Xiaolong, Tapaus Mao
Hullareiden alepokkari. Uusin Chen Cao tutkii murhia Maon naissuhteisiin liittyvässä tutkimuksessa.

Jason Goodwin, Käärmekivi
Yashim Togalu, eunukki tutkii ranskalaismiehen murhaa 1800-luvun Istanbulissa. Tykkäsin tästä enemmän kuin aiemmin lukemastani Janitsaaripuusta. Ihanan jännittävä istanbulilainen tunnelma ja tämän luettua tuli olo että kyllä Istanbuliin pitäisi päästä!

L.M. Montgomery, Sininen linna
Ikisuosikki, luen tämän n. kerran vuodessa ja joskus parhaat kohdat moneen kertaan. Ihana kertomus "vanhastapiiasta" Valancy Stirlingistä, joka elää sovinnaista elämää 1900- luvun alun pikkukylässä ja sattumuksen kautta päätyy kapinoimaan totuttua vastaan ja löytää onnen. Rakkautta, unelmia, sinisiä linnoja ja elämän suunnan vaihtamista!

Marian Keyes, Hurmaava mies
Neljä naista ja poliitikkomies. Vaikka Keyesit yleensä ovatkin "kevyttä hömpää" niin tämä ei ole sitä kuitenkaan. Suosittelen!

Idelfonso Falcones, Fatiman käsi
1500-1600- luvun vaihteen Cordoba ja Espanja. Tuhatsivuinen pläjäys kristittyjen ja maurien välisiä kiistoja ja sen puitteissa erilaisia ihmiskohtaloita Espanjassa. Falconesilla on kyllä aika vilkas mielikuvitus, näistä kohtaloista harva olisi selvinnyt hengissä..

Ilkka Remes, Pedon syleily
Natsisaksa, Mannerheim, Hitler, sota-ajan Helsinki ja jännittävä tarina = tosi jännä ja koukuttava kirja. Jos tykkäät Remeksistä, tykkäät tästä!

Kaari Utrio, Vaitelias perillinen
1800- luvun Suomi, ruukkeja, kaupunkeja ja lampaanlapahihoja! Mahtavuutta:D Kaikki Utrion uusimmat tulee aina luettua ja nyt myös tämäkin.

Hilja Valtonen, Neekerityttö peilaa
Löysin divarista ja oli pakko ostaa. Kirjan nimi on ehtaa 50-lukua, enkä edes ymmärrä miksi nimi on tämä, liekö jotain aikansa slangia, koska en myöskään ymmärrä mitä tarkoittaa "peilaaminen". No anyways, kirjassa seurataan lempparikirjani Valtosen Vaimokkeen Kirstin ja Eskon nuorimman tyttären Tyyskän seikkailuja aikuisuuden kynnyksellä vanhan tutun Jokelan maalaiskylän maisemissa.

Hilja Valtonen, Kilroy sen teki
Lisää Hilja Valtosta! Ulla saa perinnön ja saapuu pikkukylään sitä vastaanottamaan. Rakkautta, solmuun meneviä suhteita ja kommelluksia vanhanajan Suomessa. Tämäkin löytyi divarin hyllyltä:)

Tess Gerritsen, Katoaminen
Ihmiskauppaa, Valkoinen talo, poliittiset kytkökset, julmuus ja salailu. Kaiken keskellä kammottavia naiskohtaloita ja jännitystarina. Luin päivässä mökillä, piti todellakin otteessaan!

Alexander McCall Smith, Naisten etsivätoimisto nro 1
Mma Ramotswe Botswanassa perustaa etsivätoimiston ja ryhtyy tutkimaan erilaisia tapauksia aina pettävistä aviomiehistä noitatohtorin kepposiin. Afrikan leppoisa, lihava ja aikaansaava etsivä. Näitä aion lukea lisääkin!

L.M. Alcott, Tytöistä parhain
Vaatimattomista oloista tuleva Polly saapuu rikkaiden sukulaisten luokse, jossa kommelluksia ja seurapiirikahinoita riittää. Nuortenkirja, kuuluu myös niihin ikisuosikkeihini, joita kannoin selkäreppu vääränä kirjastosta kesäisin kotiin joskus ala-asteikäisenä ja lueskelin takapihalla viltin päällä. Löysin kirjan divarista ja ostin omaksi:) Tämänkin nostalgian vuoksi luin parvekkeella viltin päällä auringonpaisteessa eräänä kesäiltana. Muistoja muistoja! :)

Tuija Lehtinen, Nappikaupan naiset
Saskia Soikkeli menee töihin ummehtuneeseen nappikauppaan ja pistää putiikin asiat uuteen uskoon. Samalla tietysti löytää elämänsä miehen. Kevyttä kesähömppää, löytyi lounastauolla jätskiä hakiessa kun eksyin Töölön kaduille. Satuin kulkemaan kirpparin ohi, jonka ulkopuolella oli korissa pokkareita 50 sentillä ja tämän nappasin. Nappiostos:D

Anne Holt, Julkkismurhat
Kesäviihdettä Anttilan alekorista. Anne Holtia en ennen ole lukenutkaan, mutta ainakin tämä kirja vakuutti. Inger Jonanne Vik tutkii julkkiksia tappavaa sarjamurhaajaa. Tapaus liittyy hänen menneisyyteensä..

Karin Fossum, Marraskuun neljännen vastainen yö
Jonna katoaa eikä hänestä ole mitään havaintoa. Kirja kertoo vuodesta Jonnan katoamisen jälkeen päättyen seuraavan vuoden marraskuun neljännen vastaiseen yöhön. Aika "outo", ei samanlainen kuin aiemmin lukemani Fossumin Mustat sekunnit josta tykkäsin tosi paljon. Rikostarina, mutta se keskittyy enemmänkin ihmisten sisäisiin maailmoihin. En oikeastaan tykännyt tästä Fossumista.

Susan Coolidge, Katyn myöhemmät toimet

1880- luvulla kirjoitettu nuortenkirja Katy Carrin elämästä, jatkoa Katyn toimille ja Katy koulussa. Katy pääsee ystävättärensä ja tämän tyttären seurassa matkustamaan Eurooppaan. Kirja kertoo matkasta. Löysin tämänkin kirja 40-luvun painoksena kirpulta ja piti se tietty ostaa kun näitä vanhoja kirjoja keräilen. Hyväntuulinen ja erittäin tervehenkinen:D

John Verdon, Numeropeli
"Uskotko Kohtaloon? Minä uskon, sillä luulin, etten näkisi sinua koskaan enää - ja sitten eräänä päivänä olitkin siinä. Muistin kaikem: miltä kuulostat, miten liikut ja varsinkin miten ajattelet. Jos sinua kehotettaisiin ajattelemaan jotain lukua, tiedän mitä lukua ajattelisit. Etko usko? Todistan sinulle asian. Ajattele jotain lukua alta tuhannen, ensimmäistä joka juolahtaa mieleesi. Kuvittele luku mielessäsi. Nyt näet kuinka hyvin tunnen salaisuutesi. Avaa pieni kirjekuori."
Ihan mieletön kirja! Älypelimäinen murhamysteeritrilleri, lue jos sellainen kiinnostaa!

Sidney Sheldon, Jos huominen tulee
Ihan täyttä shaissee alusta loppuun. Niin lapsellinen että hohhoijaa. Ja miksi ihmeessä ostin kirjan? No se sattui eurolla ohikulkimatkalla olemaan antikvariaatin laarissa, luulin että kyseessä on dekkari.  Sheldon on takakannen mukaan "kihelmöivän jännityksen ja seksin armoitettu mestari" mutta höpsän höö, sellaset juonenkäänteet oli sankarittarella että hohhoijaa. Älä lue jos et halua hukata aikaasi;)

Charlaine Harris, Sookie Stackhouse-sarjan kirjat
Club Dead, Dead to the world, Dead as doornail, Definately dead, From dead to worse, All together dead, Dead and gone. Oli pakko lukea koko keväällä ostettu pokkarisarja yhteen kyytiin kesällä.. siinä meni yhteensä monen monta mukavaa tuntia auringonpaisteessa parvekkeella, hikisessä bussissa työmatkaten ja lounastauolla ulkona istuskellessa.

Anni Polva, Kumpi vei sydämeni
Taattua Polvaa, Raija lähtee erämaavaellukselle Karhunkierrokselle ystäviensä kanssa ja matkalla soissa ja puskissa rymytessä löytyy rakkauskin kotiin vietäväksi:D Kiitosta vaan kaverille, jolta sain tämän lainaksi:)

Ulla Britta Ramklint, Medicit. Renessanssivaltiaat Firenzessä
Kertomus Medicien suvusta. Paikoitellen vähän puisevaa luettavaa, mutta mielenkiinto heräsi kun oli itse käynyt paikanpäällä ja pystyi kuvittelemaan missä siellä henkilöt kulloinkin käyskentelivät ja punoivat juoniaan..:D

Charlaine Harris, Dead in the Family
Löysin alehyllyltä Suomalaisesta kirjakaupasta vielä tämän uudemman 2010 ilmestyneen kirjan kesän lopulla ja pitihän se ostaa kun olin just saanut luettua pokkarisarjan minkä ostin keväällä.. Sit piti laittaa adlibrikseltä tilaukseen vielä se uusin.. Oli pakko lukea nää kaikki Sookiet ennen koulunalkua koska en olis ikinä pystyny keskittymään tentteihin lukemiseen jos olis tämä sarja ollut kesken:D

Charlaine Harris, Dead Reckoning
Ja niin sitten tuli luettua kaikki tähän mennessä ilmestyneet Sookiet. Aini tahtoo LISÄÄ!

Augusten Burroughs, Kuivilla (Omaelämänkerta).
"New Yorkiin muuttanut ja mainosalalla työskentelevä Augusten on menestynyt nuori uraohjus. Ja paatunut alkoholisti. Yhtälö ei voi kestää loputtomiin, ja niinpä pomo antaakin Augustenille tasan kaksi vaihtoehtoa: vieroitushoito tai potkut. Tästä alkaa ronskilla itseironialla ja huumorilla sävytetty matka alkoholista vieroittumiseen ja uuteen parempaan, tai ainakin totaalisen erilaiseen elämään." Tykkäsin ja suosittelen, täytyis lukea se tätä edeltävä Juoksee saksien kanssa myöskin.

Alexander McCall Smith, Kirahvin kyyneleet
Mma Ramotswe tutkii jälleen! Oon niin iloinen että löysin uuden kivan kirjasarjan missä on lukemista monen kirjan verran:)

L.M. Alcott, Pikku Miehiä
Jatkoa Pikku Naisille, Jo:n perustaman poikakoulun kommelluksia. btw keräilen myös näitä ja tämän löysin hyväkuntoisena divarista.

Anni Polva, Otan sinut äkäpussi
Taattua Polvaa, taattua hömppää.

Alexander McCall Smith, Kalaharin konekirjoituskoulu miehille
Mma Ramotswen sihteeri ja etsivätoimiston apulaisjohtaja Mma Makutsi perustaa miesten konekirjoituskoulun ja rakastuu.

Benvenuto Cellini, Omaelämänkerta
Cellini oli italialainen renessanssin kultaseppä, veistäjä, maalari ja muusikko, varsin monitaitoinen mies siis ja jos tässä puoletkaan on totta niin aikamoinen ihmemies on kyseessä;) Viihdyttävä kirja ja nappasin mukaan kirjastosta oikeastaan siksi kun juuri oltiin kesällä Firenzessä jossa näin Cellinin Perseuksen.

Lukemista tuli harrastettua näköjään vuonna 2011 ihan runsain mitoin.

2 kommenttia:

  1. Love your blog!!! xoxo from Rome

    www.rockandfrock.com

    Ps. Follow each other???

    VastaaPoista
  2. Valeria, superthanks for your sweet comment! I'll come and visit your blog! :)

    VastaaPoista