7/16/2013

// kirkkoturnee jatkuu kajaanin kirkossa


Kajaanin puuleikkauksin koristeltu kirkko sijaitsee Kajaanin keskustassa samalla paikalla, jossa jo 1656, viisi vuotta kaupungin perustamisen jälkeen rakennettu ensimmäinen kirkko sijaitsi. Ensimmäinen kirkko tuhoutui samaisena vuonna kuin Kajaanin linna ja Paltaniemen kirkkokin, venäläisten toimesta isonvihan aikana vuonna 1716. Uusi kirkko rakennettiin parikymmentä vuotta myöhemmin samalle paikalle ja sen tultua huonokuntoiseksi se purettiin 1895.

Nykyinen kirkko on valmistunut vuonna 1896 ja sen arkkitehti on Jacob Ahrenberg. Ahrenberg toimi sekä yleisten rakennusten ylihallituksen arkkitehtina sekä lääninarkkitehtina Oulussa, jolta ajalta kirkkokin on. Tyylisuunnaltaan muodoltaan kolmilaivainen tornillinen pitkäkirkko on 1800-luvun lopun uusgotiikkaa ja Museoviraston mukaan se on näyttävin esimerkki tämän tyylin kirkkoarkkitehtuurista Suomessa. Kirkon ulkopuolella voi nähdä koristeellisia puisia tukikaaria. Sisätilojen koristelu jatkaa samaa koristeellista tyyliä kuin rakennuksen ulkoseinätkin ja esimerkiksi kattotuolien esikuvana on ollut Lontoon Westminster Hall.

Alttarimaalauksen on tehnyt Toivo Tuhkanen, joka on tehnyt paljon kirkkotaidetta Kainuun alueella. Tuhkanen opiskeli Suomen Taideyhdistyksen piirustuskoulussa muun muassa Helene Schjerfbeckin opetuksessa. Valmistuttuaan hän oli myös päätoimisena piirustuksenopettajana Helsingissä vuoteen 1941 asti, jonka jälkeen hän muutti Paltaniemelle, josta hänen vaimonsa oli kotoisin.
Helsingissä työskennellessään hän maalasi myös muotokuvia Helsingin yliopiston professoreista. Tuhkanen on haudattu aiemmin mainitulle Paltaniemen vainajien varvikolle 1957.

Kirkkosalin penkit on uusittu 1960-luvulla tehdyissä remonteissa, mutta lehtereillä on alkuperäiset 1800-luvun penkit vielä tallella. Kirkontorni sijaitsee tavallisesta poiketen sivussa keskiakselista ja on olemukseltaan korkea ja kapea. Kirkko on näkyvä maamerkki Kajaanin keskustassa ja jos suinkin Kajaanissa on käymässä, kannattaa ehdottomasti käydä katsomassa sitä. Puukoristelu on todella ylenpalttinen ja taidokas.

2 kommenttia:

  1. UPEA! Hitsit että Suomessa on paaaaljon kauniita kirkkoja joita ei ole ehtinyt näkemään. Tässä taas huomaa kuinka maakuntamatkailun ohella tulisi kurkistella kirkkoihin. Ihania viitteitä gotiikkaan noilla tukikaarilla. Kirkko on myös huikaisevan korkea :o

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen niin samaa mieltä Suomen kirkkojen ihanuudesta, ai että! :)

      Poista